onsdag 7 mars 2012

"Det är mest pappor som kör bilar"

”Det är mest pappor som kör bilar”, talade min son stolt om för mig. Han tittade sig omkring på bilarna som passerade och nickade för sig själv. Det såg ut som han tänkte att visst hade han rätt. Jag själv ryckte till bredvid honom och tänkte vad säger jag nu? Han hade ju rätt, det är mest män som kör bilar, samtidigt skrek det inom mig. Jag ville inte bekräfta ytterligare en, dold i rosa bomull med en urstark järnring omkring, socialt fostrad könsroll. Jag kände en smygande trötthet. Det är inte lätt att försöka fostra sin son till en pojke och man, fri att forma sig och sitt liv utifrån det han vill, inte efter det andra har bestämt att han ska vilja bara för att han är pojke.

Om vi därtill lägger till kunskapen att det inte bara är så att det är män som oftast kör bilen, det är också män som kör mest bil. Och vi vet att bensindrivna bilar måste bli en raritet om vi ska fixa vår planets överlevnad. Då kan man också rycka till.

8 mars är internationella kvinnodagen. En självklar dag för att, än en gång, sätta fokus på jämställdhet. Om det är framåt, bakåt eller marsch på stället?

Här är några fakta som jag tycker säger mer än ord:

• Kvinnor har högre utbildning än män, både bland inrikes- och utrikes födda.
• Var tredje kvinna och var fjärde man i åldern 25–34 år har minst treårig eftergymnasial utbildning.
• Under den senaste 20-årsperioden har andelen kvinnor bland personer med doktorsexamen ökat från 27 till 50 procent.
• Kvinnors löner motsvarar 85,7 procent av mäns löner räknat på en heltidslön.
• Löneskillnaden mellan kvinnor och män är 14,3 procent. Det innebär att kvinnor arbetar gratis från 15:51 – 17.00 varje dag.
• Under den borgerliga regeringens första mandatperiod ökade mäns bruttoinkomst i snitt dubbelt så mycket som kvinnors. (OECD)
• Mer än hälften av alla kvinnor mellan 16-24 år har en tidsbegränsad anställd. Flertalet i ett LO-yrke.
• Män tar ut 22 procent av föräldraledigheten.
• Enligt TCO:s pappaindex är det 51 år kvar till ett jämt uttag av föräldraförsäkringen.
• Av de personer som uppnådde maximal tid i sjukförsäkringen under 2010 var 70 procent kvinnor.
• Det är mer vanligt att en person som heter Anders eller Johan i förnamn är börs-vd än att en kvinna är det. (Veckans affärers årliga "Anders-index”)

Varje barn förtjänar en värld där barnet är viktigare än dess kön. Det är möjligt, med sikte på framtiden, att göra något åt det. Här är några förslag som jag som socialdemokrat gillar:

En jämställd föräldraförsäkring är viktig för ett arbetsliv där både män och kvinnor kan arbeta och försörja sig själva. Alla föräldrar ska kunna kombinera familj och arbete genom en väl utbyggd föräldraförsäkring och en förskola av hög kvalitet. Det är viktigt att fortsätta förbättra föräldraförsäkringen och uppmuntra till att föräldrarna delar på ansvaret.

Det ska inte längre vara möjligt att stapla visstidsanställningar på varandra hur länge som helst. Därför är det rimligt att två års visstidsanställning automatiskt ska leda till en fast anställning.

24-timmarssamhället bärs upp av kvinnor. Ska det vara möjligt att klara av att arbeta på kvällar och helger krävs att det finns barnomsorg också på dessa arbetstider.

Miljöbilsbonus i kombination med registreringsskatt för att få fler miljöbilar, inte minst på andra-handsmarknaden.

Lönekartläggningar varje år och mer genuspedagogik i förskolan skulle kunna göra skillnad också. Som ni kan förstå. Jag är redo att sätta igång…

3 kommentarer:

  1. Bra skrivet! Det är nog bara någon ur Alliansen som kan tycka annorlunda.

    SvaraRadera
  2. Nu är det ju så att visstidsanställningar tillämpas framförallt av stat, landsting och kommun. Då inställer sig frågan istället:
    1. Varför accepterar kvinnor detta?
    2. Varför utnyttjar S-styrda kommuner och landsting detta mer än borgerligt styrda, om det nu är alliansen som är så förskräcklig?
    3. Genom att låsa föräldrapenningen hårdare till respektive förälder, så kommer kvinnor stanna hemma utan ersättning i större grad än idag, är det verkligen bra för jämställdheten?
    4. Att kvinnor åker mer kommunalt än män kan ju också bero på att kommunaltrafiken är planerad för att passa resor till kvinnors arbetsplatser som oftare ligger centralt än mäns. Således åker män mer bil än kvinnor, men vems är felet? (Eller om du så vill, varför accepterar män att arbetsplatsen ligger ocentralt när inte kvinnor gör det?)

    SvaraRadera
    Svar
    1. 52% av kvinnorna jobbar inom privat sektor. Löneskillnaderna är minst inom stat, kommun och landsting. Min förhoppning är att fler bryr sig om jämställdhet, inte minst som drivkraft i ett framtidsinsriktat Sverige. Läs gärna mer här:http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/klockan-1551-borjar-kvinnor-jobba-gratis_6906879.svd

      Radera