torsdag 4 mars 2010

Rot och rut eller vad talar vi om?

Sverige är fortfarande ett bra land men alltfler möter stängda dörrar. Det är nästan en halv miljon människor arbetslösa. Bara det sista året har 100 000 gjorts arbetslösa. Tiotusentals utförsäkras från sjukförsäkringen bara i år. De hänvisas av ansvarig minister till att söka socialbidrag om de inte får ihop sin ekonomi. Ekonomin går med underskott och skatten sänks på lånade pengar. Vart leder detta?

I denna verklighet gör jag ett faktainlägg om ROT och RUT. Sedan fokuserar jag på annat.

Vid en rödgrön valseger ska ROT behållas och utvidgas så länge det behövs för att bekämpa jobbkrisen då detta berör en mycket konjunkturkänslig bransch och därutöver kan ge positiva effekter gällande energi- och klimatomställning. RUT ska avskaffas i sin nuvarande form.

Tomas Östros (s) ekonomiska talesperson så sent som igår:

”ROT-stödet ska utökas så att även flerfamiljshus får ta del av det. Det gör det möjligt att rusta upp cirka 50 000 lägenheter per år och skapa 15 000 jobb. Vi vill även utforma ett statligt stöd för att stimulera ökat bostadsbyggande med inriktning mot hyresrätt till rimliga kostnader och med miljövänlig teknik.”

Utdrag hur rödgrön överenskommelse:

”Införa ett brett ROT-program som både rymmer en vidgning av det ROT-avdrag
högeralliansen infört och en stor satsning på att totalrenovera flerfamiljshus, både
bostadsrätter och hyresrätter.
ROT-avdraget kompletteras med klimatbonus för radhus, villor, ägarlägenheter och bostadsrättsföreningar som genomför energieffektiviseringar. 10 procent utöver ROT-avdraget, maximalt 10 000 per småhus/lägenhet. Kopplas till rekommenderade åtgärder i energideklaration. Ett stöd utgår med maximalt 50 000 kronor per lägenhet (50 % av arbetskostnaden), förutsatt minst 30 procent minskad energianvändning. ROT-avdraget bör behållas så länge det behövs för att bekämpa jobbkrisen.”

Skatterabatten för hushållsnära tjänster (RUT) avskaffas i sin nuvarande form. Städning i hemmet är inte en konjunkturkänslig bransch. Vi tar inte bort jobben, vi tar bort skattebidraget i sin nuvarande form. Utmaningen för framtiden handlar om att ge schyssta villkor för hela tjänstesektorn. Men framtiden handlar framförallat om var och hur vi skapar de nya jobben. Det handlar om en aktiv näringspolitik med satsning på forskning och utveckling, en grön omställning med statsningar i bostadsbyggande och insfrastruktur och satsningar på en gemensam välfärd som ger jobb.

Ska vi få vara med och utforma framtiden så krävs det en valseger 19 september. Fokus och tilltro. Möjligheternas land bygger vi tillsammans.

Läs gärna mer på socialdemokraterna.se eller rodgron.se
Och något att bry sig om, läs detta inlägg, Städaren är mindre värd än en liter mjölk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar