Jag är på barnkalas och självklart pratar vi vuxna lite politik. Det blir nog så med en riksdagsledamot i gänget. Denna gång säger en i gänget ungefär så här: Jag vill göra ett riktigt val, ett val där jag vet att detta är min röst. Men hur ska man veta vilket parti som blir rätt? Lyssnar jag på en duktig partiföreträdare så tänker jag att det låter bra, sedan kommer nästa och det låter ju också bra. Så samtalar vi en stund och jag lovar naturligtvis att bistå med mina råd också lite närmare valdagen.
Lite senare på kvällen, när jag lägger mig för att sova, tänker jag på samtalet. Att säkert fler behöver några råd. Så här kommer en början. Ställ dig själv tre enkla frågor. Tror du att ökade klyftor är bra för dig själv, för din trygghet och frihet? Tror du att ökade klyftor är bra för landets konkurrenskraft? Är du beredd att följa hissen lika väl upp som ned? Svarar du nej på de frågorna, då har du gjort ditt vägval. Du vänder då de borgerliga partierna ryggen. Då kan du lugnt och tryggt leta vidare bland de rödgröna partierna
Idag ligger 100 miljarder som skattesänkningar i privata fickor med mest hos dem som redan hade mest. Klyftorna ökar. Så mycket mindre pengar saknas i vår gemensamma välfärd. Det hade varit anständigare och smartare att använt de pengarna till jobb för förskollärare, undersköterskor och sjuksköterskor. Till utbildning, innovationer och forskning. Till en offensiv grön omställning. Det hade gett jobb och nya chanser.
För mig är det enkelt och självklart, minskade klyftor gör att vi har råd med jobb och välfärd. En anständig välfärd är varje individs och vårt lands styrka. Minskade klyftor betyder frihet, till var och en, som inte sker på bekostnad av någon annan.
Ett land som öppnar dörrar istället för stänger dem, det är min framtid. Jag väljer ett möjligheternas land som leds av en socialdemokratisk statsminister.
Intressant ny enkel metod för att finna sin politiska hemmahamn. Har du använt trefrågrstestet i debatter och möten med väljarna? Hur funkar det?
SvaraRaderaVänligen
Niklas Tiedermann
Du vet att jag alltid bistår med mina tips. :) Och jag har faktiskt provat, i lite olika varianter, inte minst med första och andragångsväljare. Jag tycker att det känns som det i alla fall får dem att fundera lite mer omkring vilka värderingar som ligger bakom olika partiers ibland ganska lika enskildheter. Och att man inte behöver göra det så svårt för sig. Och det tycker jag är bra.
SvaraRadera