tisdag 2 februari 2010

Luftslottet som sprängdes

Jag kan inte motstå även om jag inser att detta säkert redan har bloggats och rapporterats om. Men det är ju alldeles häpnadsväckande - Reinfeldts felaktiga påståenden om jobben.

Det är inte bara en gång och inte första gången som Sveriges statsminister med emfas hävdar sin egen regerings förträfflighet med siffran att antalet sysselsatta ökat med 100 000 personer jämfört med september 2006.

Nu visar det sig att luftslottet sprängdes. För det var inte sanning. Statministern hade inte koll på utvecklingen på svensk arbetsmarknad och lät sig vilseledas av felaktiga siffror. Känns inte direkt tryggt.

Fakta är:
Sista kvartalet år 2006 var antalet sysselsatta 4 452 000.
Sista kvartalet 2009 var antalet sysselsatta 4 458 800.
Källa: SCB:s AKU (arbetskraftsundersökning)

Ökningen i antalet sysselsatta uppskattas alltså till några tusen personer, vilket ligger inom den statistiska felmarginalen. Det är inte ens i närheten av de 100 000 som statsministern talar om. Om vi därtill lägger fakta att arbetslösheten har ökat med 100 000 personer och att långtidsarbetslösheten, inte minst bland de unga, nästan har fördubblats bara det senaste året. Då ter sig statsministerns uppfattning än mer verklighetsfrämmande.

En statsminister som lever med den verklighetsuppfattningen kan ju förklara den totala avsaknaden av jobbpolitik. Problemet är bara att den som får betala priset, det är vi, i förlorad konkurrenskraft.

Läs gärna mer om vad vi vill göra för Sverige och jobben på socialdemokraterna.se eller på rodgron.se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar