Ur mitt perspektiv har Olofsson och regeringen en hel del att fundera på. Fredagen den 10 juni debatterade jag regeringens mörkade subventioner till kärnkraft och deras godkännande till mer infrastruktur i ohållbar fossilgas. Jag mötte som vanligt en energiminister som pratade om det ”tredje benet” och vilken fantastisk satsning som Olofsson sett till att Sverige gör i förnybart. Jag försökte i debatten påpeka att detta sakligt är fel. Sveriges ambitioner i förnybar energi är inte tillräckliga och inte heller något som den sittande regeringen kan tillgodoräkna sig. Kolla gärna in debatterna om kärnkraft och fossilgas. I dagarna presenterades en granskning av regeringens ”tredje ben” på supermiljöbloggen. Läs gärna också detta. Frånvaron av politiskt ansvarstagande leder lätt i gamla hjulspår till investeringar i gasledningar och kärnkraftverk.
Jag och vi socialdemokrater vill skapa jobb i Sverige genom sociala hållbara investeringar. Sverige behöver en god tillgång till el med konkurrenskraftiga priser och vi behöver ta på oss ledartröjan i klimatarbetet. Detta är, inte minst, av stor betydelse för sysselsättningen i den svenska elintensiva industrin. Klimat- och jobbpolitiken går hand i hand. Investeringar i den svenska förnybara, i vind, vatten, bioenergi och solkraft bidrar till att hålla uppe sysselsättningen och ställer om Sverige till en mer hållbar framtid.
Varför kan man inte mail-prenumerera på bloggen?
SvaraRaderaHej Matilda,
SvaraRaderaMitt namn är Linda Norrman och jag studerar på miljövetarprogrammet vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU). Under sommaren gör jag praktik på Vänersborgs kommun där jag ska undersöka om och i sådana fall hur kommunens lokala miljömål kommer att påverkas av den revidering av miljömålen som skett i och med propositionen Svenska miljömål - för ett effektivare miljöarbete.
Under mina studier har jag kommit i kontakt med det delbetänkande från miljömålsberedningen om etappmål i miljömålssystemet som finns på regeringens hemsida. Efter att ha läst igenom detta samt ytterligare dokument får jag själv känslan om att hela ändringen handlar om att "jaga gröna gubbar" och att man egentligen sänker ribban för Sveriges miljömål. Dessutom är jag av åsikten att denna typ av revidering kommmer att sakta ned miljöarbetet och att Sverige hamnar på efterkälken.
Efter att ha läst avdelningen om reservationen har jag uppfattat det som att Ni är lite av samma åsikt? Jag undrar därför om du vet vad huvudargumentet för ändringen är? Varför fungerade inte det system man hade och vad är den egentliga skillnaden mellan de nya etappmålen och de gamla delmålen?
Tack på förhand och trevlig sommar,
Linda
---
Linda Norrman
BSc in Environmental Science
Swedish University of Agriculture, SLU
Uppsala, Sweden
073 729 41 73
lino0003@stud.slu.se