onsdag 22 april 2009

Ett politiskt val borde vara mer än fildelning för en småbarnsförälder

Jag tar med viss förvåning del av en småbarnsmammas ställningstagande vid val av politiskt parti. Samtidigt som hon skolar in sin lille son på förskolan så har hon bestämt sig för att gå med i Piratpartiet.

Jag har respekt för att vi gör olika politiska ställningstaganden. Men ibland kan jag känna mig mer förbryllad än annars.

Det borde, för en småbarnsförälder, vara viktigt att sonen kan få en förskola av god kvalitet. En förskola med utbildad personal som kan sätta sonens behov främst. En förskola som finns tillgänglig när behovet finns, dagtid, kvällstid eller nätter. Det borde vara viktigt att sätta jobben främst. Att man som förälder kan försörja sig själv och sin familj. Att det är schyssta villkor på arbetsmarknaden där lika lön för lika arbete är bärande princip. Där fackliga rättigheter och våra svenska kollektivavtalsmodell försvaras. Det borde vara viktigt att vi i jobbkrisens Sverige och Europa tar ansvar för att investera oss ur krisen. Där människor kan ges hopp och framtidstro genom investering i utbildning på bredden. Där vi ger varandra nya chanser.

Hur kan allt detta och mer därtill, bli oväsentligt, för en småbarnsmamma mitt i livet?

22 kommentarer:

 1. Det handlar - utgår jag från - att Piratpartiet är så mycket mer än ett enfrågeparti. Piratpartiet är så mycket mer än bara fildelning. Och om jag skulle få barn och sedan rösta skulle jag inte i första hand fråga mig: vilket parti kommer göra att mitt barn får så bra dagisplats som möjgligt? Jag skulle istället fråga mig: vilket samhälle vill jag att mitt barn ska växa upp i?

  Självklart är arbetsvillkor, förskolor och liknande viktiga frågor, men jag, många tusen med mig, och uppenbarligen nämnda mamma, tycker att det viktigaste för vilket samhälle vi vill ha är de grundläggande demokratiska rättigheterna som yttrandefrihet, frihet från censur, och rättssäkerhet. Dessa rättigheter monteras idag ned, steg för steg. Massavlyssning av hela Sverige införs. Privata bolag får större befogenheter än polisen i brottsutredningar. Rätten till ett privatliv utan statens inblandning försummas. Samma sak gäller meddelarskydd, brevhemlighet och så vidare.

  Så om man som småbarnsmamma prioriterar att ens barn ska få växa upp i ett fritt, öppet och demokratiskt samhälle är Piratpartiet det självklara alternativet.

  Och, ärligt talat; är inte det viktigare än hur många förskolelärare det går per barn?

  SvaraRadera
 2. Man kanske tycker att det finns vissa saker, som grundläggande demokratiska rättigheter och frihet från övervakning, kontroll och censur, som är viktigare på lång sikt för ens barn än hur förskolepolitiken (som ändå tar längre tid på sig att förändras genom nämnder, budgetar etc) utformas? :)

  Martin, stolt piratpartist

  SvaraRadera
 3. Jag är en småbarnspappa. Räknas det?

  Jag röstar på pp för att mina barn inte ska behöva växa upp i ett kontrollsamhälle där allt de säger och gör ska granskas av både staten och en girig upphovsrättsindustri.

  Jag är rädd att de kommer växa upp i ett samhälle där de räknar med att de inte har något privatliv kvar att räkna med.

  Jag röstar på pp för mina barns skull. Det vet jag att fler gör.

  SvaraRadera
 4. ... där människor kan skicka meddelanden till varandra utan att dessa registreras av staten. Där medborgarna garanteras en rättssäker behandling. Ett samhälle där det endast är polis och domstol som står för rättsskipning, inte intresseorganisationer. Ett samhälle där politikerna respekterar folkviljan.

  SvaraRadera
 5. Jag blir också förbryllad - jag trodde att beslut om kommunala förskolor togs på kommunal nivå - således kan man ju rösta (s) eller (m), eller vad man nu behagar, i både kommun- och landstingsval (för sjukvårdens skull kanske en röst på Sjukvårdspartiet i landstingsvalet?).

  Att ta ställning för Piratpartiet - i riksdagsval eller EP-val, de enda val (pp) ställer upp i - är att ta ställning för våra grundlagar om yttrandefrihet och tryckfrihet. Dessa lagar håller tyvärr på att urholkas i vårt digitala samhälle, genom beslut tagna av bland annat ditt parti; att stå upp för vår grundlag tycker jag är ett själ så gott som något att engagera sig politiskt, eller vad tycker du?

  SvaraRadera
 6. Det är mycket här i livet man kan ordna själv. Det må vara jobbigt och svårt, men man kan tjäna pengar till och köpa barnomsorg eller be släktingar om hjälp; pedagogisk utveckling av barnen kan man också ägna sig åt på egen hand kanske med sämre resultat, men iaf, arbete kan man likt många företagare fixa till sig själv.

  En sak man omöjligen kan klara själv är att skydda sin integritet och sitt privatliv från övergrepp från staten eller starka ekonomiska intressen. Det måste vi göra tillsammans.

  Jag skriver inte detta för att säga att de andra frågorna är oviktiga; bara för att visa varför man kan prioritera upp integritetsfrågan över dem även om man är mamma (eller pappa som jag).

  SvaraRadera
 7. Men.. alltså. Fundera då på det här:

  Piratpartiet är ett parti som står för yttrandefrihet och att människor inte ska avlyssnas av staten.


  Prova att läs den meningen en gång till. Att det ens finns ett sådant parti med 35000 medlemmar borde ju faktiskt säga en hel del. Eller jag vet inte, det kanske är skit samma med lite övervakning, eller? :)

  SvaraRadera
 8. Du har rätt, det är ju trots allt viktigare att min vardag blir lite enklare än att min son växer upp med så onödiga saker som yttrandefrihet, privatliv och rätten att ta del av den kunskap han väljer att intressera sig för.
  /xeno
  för övrigt dåligt att man inte kan kommentera anonymt.

  SvaraRadera
 9. Jag har tonåringar hemma och för att värna deras rättigheter på nätet så ÄR det oerhört viktigt för mig att välja ett parti som värnar om våra barns framtida utnyttjande av internet. Att det också finns en lag som gör det möjligt att jaga mina barn och deras vänner är för mig helt galet.
  Därför finns inget annat alternativ för mig än att rösta på Piratpartiet och jag är definitift inte ensam om att tänka så. åldern är 43 år och ingen joltdrickeánde snorunge, som Hakelius kallade hela ungdomsgenerationen. Läs hans kolumn i aftonbladet så får du se.

  SvaraRadera
 10. För sin son borde det ju vara viktigt att han i framtiden har kommunikations- och informationsfrihet. Saker som både ni socialdemokrater och alliansern arbetar på att avskaffa i rask takt. I övriga frågor har ni i princip samma politik (någon procent hit eller dit är inte direkt systematiska skillnader).

  Att du inte ser varför frihet är viktigare än skattesatser förvånar mig.

  SvaraRadera
 11. För min egen del är det viktigare att mina barn kan växa upp i en värld där man fortfarande har yttrandefrihet och slipper godtycklig övervakning. Det trumfar i mina ögon alla dagisfrågor på jorden.

  SvaraRadera
 12. Det är väl inte konstigt att hon vill att hennes barn ska få växa upp i ett demokratiskt samhälle där man inte blir övervakad och kartlagd av staten eller privata lobbyorganisationer. Ett samhälle där alla ha lika rätt att förmedla och ta emot kunskap på ett öppet Internet. Ett samhälle där man har rättighet och möjlighet att övervaka staten, för att förebygga korruption, utan att behöva vara rädd för att bli registrerad. Ett samhälle där alla har rätt till en rättvis rättegång.

  Detta samhälle har vi inte idag (FRA, Ipred, Datalagringslagen, Acta, jäviga poliser och domare i TPB-rättegången etc.), och vi är på väg ännu längre bort från det. Socialdemokratiska politiker har varit med och medverkat till detta, och gör det fortfarande.

  Frihet är viktigare än förskoleplats.

  SvaraRadera
 13. Varje gång man vet att man måste vinna till varje pris hur illa det än är i grunden så tar man oftast fram barn för att segra. Det är billigt att hela tiden dra in barn i debatten.

  Den dagen vi inte längre har någon frihet tack vare er socialdemokrater då spelar det nog ingen roll hur mycket jobb det finns eller hur många dagisfröknar det finns som kan ta hand om barnen.

  Så sluta vara så rädd om din riksdagsplats - för det är det jag misstänker att du är. Men du är inte ensam, de flesta gammelpolitiker slåss med näbbar och klor för att få flest mandat där. Att få makt dvs, sen får det kosta vad det vill. Snart kommer väl förslag om att höja gränsen till 6% för att komma in i riksdagen. Problemet är att båda sidorna har stödpartier just nu som skulle ramla ur och det vill man inte, annars hade frågorna varit uppe!

  Så tack och god natt socialdemokratin. Ni spelade ut er roll när ni sålde er själv och Palme dog! Men ni kanske kan flytta till Nordkorea, där är det ungefär på det sättet som ni vill ha det här i Sverige! Hej då! Trevlig resa!

  SvaraRadera
 14. Nu är väl jag visserligen inte Socialdemokrat rent politiskt, utan snarare socialliberal (Centern), men kommer ändå att rösta på Piratpartiet i EU-valet och det kommer säkert många "politiska" sossar också göra av samma anledning som mig - demokrati och frihet.

  Du borde ta din frågeställning ett steg längre - hur kommer det sig att ett enfrågeparti har lyckats få sådan stor publik bakom sig på så kort tid? Svaret tycker jag är ganska enkelt - alla etablerade partier har misslyckats fatalt med den enskilda frågan de tar upp. Internet är världens största demokrativerktyg i form av bildning och socialisering och de etablerade "demokratiska" partierna står inte upp för att försvara det, vad har man då för något val? Vad hjälper det att ha bra förskola och skola som lär ut demokratiska värderingar om inte omvärlden fungerar på det sättet? Jag kommer rösta på Piratpartiet av den enkla anledningen att jag vill leva i en värld där Piratpartiet inte behövs...

  SvaraRadera
 15. Du är förbryllad bara för att du verkar tro att Piratpartiet bara handlar om fildelning. Istället är fildelningen bara en del av (eller en naturlig konsekvens av) något mycket större: Yttrandefriheten och den personliga integriteten på Internet. Vi i Piratpartiet tycker att yttrandefrihet och personlig integritet är det viktigaste som finns. Rätten att kommunicera människor emellan utan att någon tjuvlyssnar.

  Den senaste tidens övervakningshysteri får hederliga människor att börja tänka på hur det de säger och gör _kan tänkas uppfattas_ av en yttre part, istället för om det är moraliskt rätt eller fel, eller ens olagligt eller inte. Detta är oerhört hämmande och något som borde vara helt främmande för ett demokratiskt statsskick.

  Detta är akuta frågor som måste lösas NU eftersom det bara blir värre och värre i accelererande hastighet. Det bara väller in repressiva lagar just nu. IPRED1, IPRED2, ACTA, FRA-lagen, datalagringsdirektivet, telekompaketet och mycket mycket annat.

  Här kan din röst göra mycket större skillnad än den skulle göra i andra frågor. Dessutom sköts det mesta av det du tog upp av Landsting och Kommuner och inte av riksdagen, så det är helt förståeligt att småbarnsföräldrar som bryr sig om sina barns framtid på lite längre sikt röstar på Piratpartiet i riksdagsvalet och EU-valet men på något annat i landstings- och kommunvalet.

  SvaraRadera
 16. Har precis blivit pappa själv för 4 veckor sedan, och har varit medlem i Piratpartiet sedan 2006.
  Jag är inte medlem på grund av Fildelning, men på grund af deras inställning till Skyddat Privatliv, jag vill inte ha att mitt barn ska växa upp och leva i den sorts kontroll samhälle som är på väg att byggas i Terrorismens, Upphovsrättens och Pedofilers namn.
  Jag tror på att Privatlivet ska varje individ välja hur mycket de vill dela, medans det offentliga ska vara 100% öppet och genomskinligt.

  Och att rättssäkerhet kan sättas så ur spel som fallet med Pirate Bay, gör inte saken bättre, men snarare spär på misstankar att nått är väldigt fel.

  SvaraRadera
 17. Hej!

  Bra att du vill och vågar ställa frågan och jag hoppas du är intresserad av svaren, för de finns, vi är många småbarnsföräldrar som faktiskt tycker Piratpartiet sätter fingret på oerhört viktiga framtidsfrågor som i högsta grad påverkar oss, men framför allt våra barn.

  Troligen kommer du tyvärr få en bunt onödigt ilskna svar också, men försök se förbi/igenom ilskan för att se den underliggande folkliga upproret gäller. Det handlar inte främst om en ungdomsrevolr eller "vilja ha gratis".

  Läs även vad socialdemokraten Anders Widén och hans vänner gör aktivt i SAP, ni har världens chans att fånga upp vad gräsrötterna säger om ni väljer att inte blunda:
  http://djingis.blogspot.com/2009/04/sap-eller-pirat-hjartat-brinner-i-dom.htmlSjälv är jag trebarnsfar och sympatiserar med pirattankarna eller framförallt den underliggande tankeströmmen se: http://erik.urgott.se/2009/04/corren-upphovsratt-och-bondesamhallet.htmlApropå skola och förskola så finns det många fantastiska och engagerade lärare, därmed inte sagt att skolans roll och utformning är optimal, läs gärna resonemanget i (den något syrliga men allvarliga) boken på http://www.slutaskolan.nu/ (gratis PDF) Sedan kan man klura på om vi skolas till kreativa medborgare eller konsumenter...

  Apropå skola och kreativitet, ta också en titt på http://www.ted.com/talks/view/id/66

  SvaraRadera
 18. Hej Matilda,
  piratpartiet motsätter sej inte en förskola av god kvalitet. Ej heller utbildad personal eller att man ska kunna försörja sej själv och sin familj. Ej heller schyssta villkor för arbetsmarknaden osv osv.

  Det verkar, även om du inte skriver det explicit, som att du menar att socialdemokraterna är det enda parti som vill detta. Men så är inte fallet. Riksdagspartierna är till förvillelse lika i dom allra flesta frågor som rör detta.

  Därför anser vi att det inte spelar så stor roll vilka av dessa partier som får regeringsmakten. För oss är frågorna om skyddat privatliv, delad kultur och fri kunskap viktigare för att värna våra barns framtid. För vem vill växa upp i ett samhälle som inte har detta?

  SvaraRadera
 19. Varför skulle de frågorna vara oväsentliga för henne bara för att hon väljer att gå med i Piratpartiet? Det är kanske snarast så att hon inser hur viktiga integritets- och demokratifrågorna är för hennes och hennes sons framtid?

  Piratpartiet handlar inte bara om fildelning, även om man i media och i andra partier gärna stirrar sig blind på det, programmet är bredare än så. Om man på allvar är intresserad av att skapa sig en sann uppfattning om partiet (vilket man bör om man tänker ge sig in i debatten och kritisera) så finns principerna på: http://www.piratpartiet.se/principer

  SvaraRadera
 20. Såvitt jag kan se på Piratpartiets hemsida så ÄR partiet ett enfrågeparti. Det må hända att man kan rösta på ett parti med bara en fråga om man tror att det inte kommer att styra och bara få några marginellt få röster. Men som det ser ut här så verkar det vara väldigt många som tänker rösta på partiet och då blir jag riktigt rädd. Även om man inte är mot förskolor, vad har man för planer för dem? För att bara ta Matildas exempel. Men på riksnivå finns det också fler frågor än internet.

  Själv är jag flitig internetanvändare och ser det som en av många medier och kommunikationssätt och inte som världens frälsning.

  Hälsning Maja Stopek

  SvaraRadera
 21. Om du inte fattar varför yttrandefrihet och personlig intergitet känns viktigare än var dagiset skall placeras tycker jag inte att du skalal få vara kvar i riksdagen.

  SvaraRadera
 22. @Johan - Jag använde just den här kommentarsdiskussionen som ett exempel på att samtalen här bland bloggarna kan föras i en vänlig och hyfsad ton. Och när jag tittar hit igen så hittar jag ett inlägg som inte tillför diskussionen så hemskt mycket mer än att det kallar någon dum i huvudet.
  Var det så svårt att låta bli?

  SvaraRadera